Borítókról

Mindig szerettem a lemezborítóimat megbolondítani valami kis egyediséggel.
Ez az első három kiadványomon néhány soros, amolyan "dalnokos" előszóban nyilvánult meg.

Van hova és van miért (2004):

"Volt, amikor még nem jegyezték a krónikák az énekek regéit és lehet, hogy olyan is lesz majd egyszer, hogy feledésbe merülnek a régen megzenésített históriák...de hiszem, hogy most még a dalnokok idejét éljük és hogy szükség van a muzsika erejére!"

A Dalnok könyve (2007):

"A dalnok e világban létező, de mégis az álmokban élő teremtmény, aki a zene szavaival és a betűk hangjaival hivatott közvetíteni mindent, amit lát.
Poéta és mesehős egy személyben, aki a rímek seregével és a tiszta igaz szív himnuszával bír.
Krónikus krónikás, aki a dal eszközeivel küzd és tesz a szebb életért, pusztán csak azért, mert még hisz az emberi jóságban..."

Bor, mámor stb... (2014):

"A dalnok mondanivalója közvetítésekor sosem helyezi előtérbe a kor elvárásait.
Évezredek óta a muzsika a lélek hangja.
Ez nem vitatott törvény.
De egy szerzemény csak úgy szólhat igazul, ha minden benne lévő hang és betű e törvényhez igazul..."

A 2016-os Új oldal című albumba igaz, hogy a korábbi ösvényt elhagyva, előszó végül nem is került, de maga a borító úgy érzem mégis csak egyedinek nevezhető.
A grafika mellett már csak azért is, mert egyelőre ez az egyetlen olyan CD-m, ami Szabó Leslie Band néven jelent meg.

A hamarosan megjelenő Akusztikum-ra keresztelt lemezem borítójával sokáig bajban voltam.
Nem volt semmi valamire való ötletem.
Már javában a júniusi napsugarakban fürdött a világ, amikor sikerült arra az elhatározásra jutnom (amit a menedzser barátom is jóváhagyott), hogy legyen majd a borító közepén egy megrajzolt hangszerekből formázott nagy L betű, ami azon kívül, hogy a keresztnevem kezdőbetűje, az 50-es évfordulómat is szimbolizálná.
Mivel az aprólékosan kidolgozott hangszerekből álló grafikát én rajzoltam (eddig még ilyen sem volt), már csak emiatt is mondható, hogy egyedi lesz a CD borító.
Igaz, hogy előszó most sem lesz benne, de a hátsó oldalhoz elkövettünk egy olyan furcsaságot, amihez hasonlóról sem hallottam eddig még soha...

Az egyik tavaszi klubestemen kedvesem hívta fel rá a figyelmemet, hogy az éppen akkor, a készülő Akusztikum lemezem ízelítőjeként eljátszott "Amíg a dal szól" című szerzeményem címe milyen jól összekapcsolható egy másik, az albumon szintén helyet kapó nóta címével.
Azon kívül, hogy azonnal megállapítottam, hogy valóban, milyen jópofa ez az egymáshoz passzíthatóság, nem nagyon foglalkoztatott a dolog és el is raktam magamban.
Júliusban, éppen Fonyódon töltöttem egy hetet és miközben már akkor is a leendő album sávjain dolgoztam, az egyik este nekiültem kitalálni, hogy mi legyen majd a lemezen a dalsorrend.
Felírtam egy papírra az összes címet és elkezdtem hozzájuk különböző jelzéseket tenni, hogy azok alapján valahogy kategorizálni tudjam a szösszeneteimet.
Külön jelzést kaptak a régi dalaim (6 olyan szerzemény, amik mindegyike legalább 18 éves, sokszor szoktam játszani, de lemezen még nem jelentek meg) és viszonylag újak (6 olyan, amik az elmúlt 3 évben születtek), valamint a dobos nótákat és a ritmusszekció nélkülieket és a szólista vendégekkel elkövetett együttműködéseket is másképp jelöltem meg.
(A lemezre rákerül továbbá a két eddig talán legnagyobb sikereket elért dalom akusztikus verziója, az "Utazás" és a "Hogy segíthetnék?" is. 😉)
Ott tartottam, hogy hiába próbáltam bármi alapján megszerkeszteni a sorrendet, sehogy sem találtam a megfelelő verziót.
Csak azt tudtam, hogy az "Amíg a dal szól" legyen az első.
Egy kis idő után szóltam kedvesemnek, hogy segítsen, hátha meglát valami olyan összefüggést, amit én nem.
Egyszer csak poénként szóba került a két egymás után jól passzoló dalcím...
Aztán kiderült, hogy egy harmadik pedig a kettő közé illik nagyon jól.
Ekkor jött az az ötlet, hogy nézzük kifejezetten e szempont szerint a címeket, hátha valamilyen sorrendben összerakhatóak úgy, hogy az egész egybeolvasva értelmes legyen...
...és bizony kedves olvasó, sikerült!
Így történt hát, hogy az Akusztikum hátoldalán, egy-két segédszó használatával összefüggő üzeneteket alkotnak majd a dalcímek.
Hogy mik lesznek ezek?
Hamarosan kiderül... 😉

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd munkámat támogatni 'havonta egy kávéval', kérlek nézd meg a Patreon oldalamat!

https://www.patreon.com/szaboleslie